Skip to Content

Verhandeling over het maken van frisdrank

Een aantal jaren geleden hebben we ervoor gekozen een watermaker aan te schaffen van het merk Schenker, Type Modular 30. Deze hebben we via Rob Wink aangeschaft (www.robwink.nl). Pieter heeft er samen met de installateur twee dagen aan gewerkt om het apparaat in te bouwen, terwijl de Déesse in de haven van Lelystad lag. Door er zelf bij te zijn geweest, weet Pieter precies waar alles zit en hoe het werkt, of zou moeten werken. Geheel zonder problemen is het nog niet gegaan, maar over de hele linie zijn we heel tevreden met ons apparaat.

Het grote voordeel is, dat we onafhankelijk zijn. We maken zelf van zeewater ons drinkwater en hoeven dus niet de havens in om water in te slaan. De kwaliteit van het water wat de watermaker produceert is goed, en dat kun je niet altijd zeggen van het water wat er op de steigers te krijgen is. Vaak zit er een onprettig smaakje aan steigerwater en in de gebieden waar we nog gaan komen, is het niet altijd veilig als drinkwater. Ons apparaat produceert zo’n 35 liter drinkwater per uur. We proberen het elke paar dagen te laten draaien, want daar gedijt zo’n apparaat het beste bij. Op die manier moet het filter elke twee maanden vervangen te worden en is chemisch reinigen niet nodig. Als we het apparaat langere tijd niet gebruiken, moeten we het conserveren om bacteriegroei tegen te gaan.

Zelf vinden we het water wat ons apparaat produceert heel goed naturel te drinken, al proeft het anders dan leidingwater in Den Haag. Maar omdat we goed moeten drinken op het water in de zon, is het leuk om er soms iets lekkerders van te maken en dat brengt me op het onderwerp van onze limonadefabriek aan boord.

We hebben een CO2 apparaat van Sodastream aan boord. Hiermee zijn de bijgeleverde petflessen zelf te bruisen door middel van het CO2 patroon wat in het apparaat zit. Er komt geen elektriciteit aan te pas. Zo maken we van gewoon water koolzuurhoudend water. Partje limoen erin en het drinkt meteen veel feestelijker dan plat water.

Met 1 CO2 cilinder kunnen 60-80 liter water worden gebruist. Wij hebben 6 cilinders aan boord. Deze kunnen worden omgeruild tegen volle cilinders bij verkooppunten, omruil kost 11 euro per cilinder.

 

Daarnaast hebben we siropen aan boord, ook van sodastream, waarmee je de lekkerste frisdranken maakt. Het resultaat doet niet onder voor de flessen Spa appel, Spa tropical of Spa bosvruchten bijvoorbeeld die je in de winkels koopt. We drinken al gauw 1 liter spa rood en 1 liter frisdrank per dag. En we hoeven er niet dus niet mee te sjouwen, we maken het gewoon zelf aan boord.

Volgens het etiket is een flesje siroop goed voor 12 liter frisdrank, uitgaande van 1 maatdop siroop per liter gebruist water. Zelf houden we niet zo van zoet en vinden we een halve maatdop voldoende. Op die manier maken we dus 24 liter frisdrank van 1 flesje siroop.

De siropen zijn verkrijgbaar in talloze smaken, er zijn ook light varianten en speciale smaken voor kinderen. Natuurlijk kan elke andere soort siroop worden gebruikt.

P1040574

 

Zie www.sodastream.nl . Alles kan via internet worden besteld, snelle service bij bezorgen in NL. Het is een wereldwijd verkrijgbaar product, op de site staan alle landen vermeld waar de producten geleverd worden. Voor ons een reden om naar Tahiti te gaan als we in de Pacific zijn, daar kunnen we de lege cilinders weer omwisselen.

 

Een andere manier om water anders drinkbaar te maken hebben we op de Kaap Verden ontdekt. Daar verkochten ze voor circa 25 cent per stuk zakjes met allerlei smaken om limonade van te maken. 1 zakje suiker met kleur- en smaakstof zou goed zijn voor 1 liter sap. Maar in de praktijk blijkt dat je van één zo’n zakje 2 of zelfs 3 liter limonade kan maken, zodat je tanden er niet uitvallen van de zoetigheid. Een perfect alternatief voor de dagen dat je niet zo’n zin in prik hebt.

P1050124

 

 

 

In Scandinavië vonden we pakjes geconcentreerd vruchtensap van 200 ml, aan te lengen tot 1 liter (warm of koud drinkbaar), ontzettend lekker, maar helaas hebben we die later nergens meer kunnen vinden. We houden ons aanbevolen voor tips over de verkrijgbaarheid.