P1010545

Dinsdag 2 februari, dag 5: Hoera, vandaag ben ik jarig. Als ik opsta heeft Pieter de boot met ballonnen versierd en hangt er een net vol kadootjes in de kuip heen en weer te slingeren. Het is een stralende dag, licht weer maar heerlijk zeilen bij zo?n 15 knopen wind. Prima omstandigheden om een appel tarte-tatin te bakken en een fles bubbels leeg te drinken. Leuk om al die lieve emails te lezen met felicitaties. Ik voel me superjarig! Het mooiste cadeau is een hanger in de vorm van het zuiderkruis, het sterrenbeeld wat we al twee jaar bijna dagelijks aan de hemel van het zuidelijk halfrond zien staan. Wat een prachtig aandenken aan de reis die we samen maakten op dit halfrond. De vislijn gaat uit en we vangen een bonito, een kleine tonijn. Die avond eten we dus een klassieke salade Nicoise. We zien de eerste passaatwolken, krijgen iets meer wind dan verwacht en doen uiteindelijk zo?n 140 mijl deze dag.

P1010517

 P1010520P1010550Woensdag 3 februari, dag 6: Prima nacht gehad, allebei veel kunnen slapen. Vanochtend, bij het ophalen van de sailmail, staan er weer een boel verjaarsmails op me te wachten. Bijna drie jaar van huis en de mensen zijn me nog niet vergeten, een fijn gevoel! Om 6 uur in de ochtend gijpen we en om half tien neemt de wind dusdanig af, dat we de gennaker hijsen. Het is een hele rustige dag, weer stralend weer en we maken 3,5 knoop voortgang. We lezen veel, slapen wat en drinken een sundowner op het voordek onder de gennaker. We horen op het net dat vrijwel alle boten die onderweg zijn licht weer hebben. Al met al leggen we toch weer 128 mijl af. Komende dagen zal het lichte weer aanhouden, prima, we hebben geen haast.

Donderdag 4 februari, dag 7: Vandaag is eigenlijk een heel saaie dag. In de ochtend hijsen we de gennaker, die we in de nacht liever niet voeren, en deze blijft de rest van de dag staan. Het waait 8-10 knopen, net genoeg om de gennaker vol te houden bij lichte deining. We gaan met 3,5 tot 4 knopen vooruit. Inmiddels is het goed warm, ik zit de hele dag in bikini onder de bimini. Weer wat tijdschriften uitgelezen, leuk om over de inhoud te discussieren. Nieuwskoerier Ria stelt ons op verzoek op de hoogte van de uitslag van de caucus in Iowa. Leuk om te horen, dat er onverwachte ontwikkelingen zijn in beide kampen! Bij een glaasje Pastis rond sunset overleggen we over de tactiek: gaan we nou noordwaarts waar mogelijk wat meer wind zit, of volgen we de direkte lijn richting doel? Vandaag 114 mijl op de teller erbij.

Vrijdag 5 februari, dag 8: Prima nacht, weer goed geslapen, gemiddeld 3,5 knoop voortgang. Nog nooit eerder hadden we zo lang achter elkaar licht weer. Om 8 uur, meteen na het radionet hijsen we de gennaker weer. Maar als even later de wind vrijwel helemaal verdwijnt, kiezen we ervoor de motor te laten draaien. Zo maken we meteen weer wat extra stroom, warm water en kan tegelijkertijd de watermaker zn werk doen. 6 uur lang blijft het ijzeren zeil bijstaan, de watertanks zijn weer vol evenals de accu?s. De gennaker mag daarna tot 22 uur blijven staan en dan gaan we de nacht weer in met onze favoriete zeilvoering: grootzeil naar lei, genua uitgeboomd naar loef en de werkfok strak aan lei. Er zijn nog genoeg voorraden aan boord, dagelijks drinken we een fruitsmoothie en vanmiddag hadden we een Marokkaanse kipschotel en vanavond vers gemaakt Thaise soep. Er is nog steeds een ban op vissen aan boord, want de koelkast is nog te vol.

Zaterdag 6 februari, dag 9: onrustige nacht door veel zeilwissels, de motor is zelfs een uurtje aan geweest toen de wind even helemaal wegviel. Vanochtend begon met wat buien om ons heen bij bedekte hemel, helaas weer weinig wind, maar na een paar uur trekt het open en wordt het weer een zonnige dag. Pieter is P1010514vandaag de net-controller, hij praat alles aan elkaar zodat alle schepen hun posities kunnen doorgeven. Inmiddels doen er zo?n 10 boten mee met het Zuid-Atlantic-netje, altijd leuk om een of twee keer per dag van ieder te horen hoe de omstandigheden zijn en of er bijzonderheden te melden zijn. Nee, nog steeds geen nieuws. Heel de week kijken we tig keer per dag op de satelliet-telefoon of we niet een gesprek hebben gemist en checken we extra vaak de mailbox. Ze houden ons wel lang in spanning, daar in Utrecht. Dan maar weer eventjes bellen. Alles goed, maar nog geen baby! Veerle is inmiddels een week over tijd en wordt vandaag gestript door de verloskundige. Spannend, wie weet gaat het feest dan eindelijk beginnen. We kunnen haast niet wachten tot we het goede nieuws gaan horen. 1 ding is zeker, de fles bubbels die voor dit feestelijke moment klaarstaat, in inmiddels door en door koud! Zet hem op, allebei!
De yoghurt die gisteren werd gemaakt is goed gelukt, ik kan het nog! Ook lukt het eerste zelfgebakken brood sinds tijden weer prima. Vandaag lekker de tijd genomen om te kokkerellen. Pieter is blij, want de vislijn mag weer uit! De eerste ondermaatse mahimahi laten we weer gaan. De vis die het tweede visalarm laat afgaan, weet zichzelf weer te bevrijden, maar bij de derde keer is het raak. Een bescheiden dorado wordt geland, goed voor poisson cru, ieder 1 dikke visfilet en een viscurry in de komende dagen. De gennaker toont zich weer eens onmisbaar vandaag en om 18 uur kunnen we 117 mijl als dagafstand noteren.
Met blijvend licht weer in de voorspellingen denken we nu op donderdagavond 11 februari aan te gaan komen. Licht-weer-zeilen is echt een kunst. We moeten veel meer ons best doen om wat vaart in de boot te houden dan anders. We hebben al heel wat zeilwissels gehad, vaak moeten gijpen, gennaker omhoog en weer omlaag, en weer omhoog en weer omlaag. Het houdt ons in elk geval bezig en fit. In de eerste 4 dagen legden we 598 mijl af zonder al teveel moeite. In de laatste 4 dagen deden we slechts 467 mijl met veel meer inspanning. Maar we zijn tevreden over hoe het gaat en we genieten nog steeds volop van het weer op zee zijn, de rust en ruimte om ons heen.