Dag 6: woensdag 8 juli 2015. We genieten nog na van de ontspannen dag van gisteren. Als het zo relaxed is op zee, kun je tenminste de zaak eens luchten, wat huishoudelijke klussen doen, zoals brood bakken en een echt lekkere maaltijd maken. Maar het plezier was van korte duur, want vandaag neemt de wind weer toe tot 30-35 knopen, pffff. 1e rif erin, dan tweede rif, derde rif. Een spannende nacht volgt met uitschieters tot 40 knopen. We overwegen of we gaan bijliggen, toch maar niet. ‘s Avonds landt er een boobie achterop, die wil meeliften. Vijf keer jagen we hem weg, maar het beest komt steeds terug. Dan geven we het op en accepteren dat het achterdek wordt volgepoept. Wat je met wind van achteren weer aardig ruikt in de kuip…

Dag 7: De wind neemt af tot 25 knopen en er komt af en toe een zonnetje bij. Vandaag les 12 van de cursus Indonesisch. Grijze luchten vandaag en hoge golven.

Dag 8: Onrustige nacht door nare golven. Overdag 15-20 knopen wind, dat lijkt er meer op. We hebben drie dagen genoten van stroom mee, maar vanaf vandaag staat deze hardnekkig tegen en dat zal twee dagen zo blijven. We bereiken het eerste W-point, 1060 mijl zit er dan op en we varen nu onder de kust van Papua Nieuw Guinea. Donkere nacht door bewolking, afnemende maan en soms een flinke regenbui.

Dag 9: Nog 20 knopen wind, maar minder golven zoals verwacht. Zonnetje, lekker zeilen. We vangen een klein geelvin tonijntje, die Pieter fileert. Verder bak ik een brood, twee cakes en wordt er nieuwe yoghurt gemaakt. En een supergeslaagd mexicaans gerecht als lunch, uit mn nieuwe kookboek vol wereldse vegetarische gerechten.

Dag 10: Prima nacht onder de sterren en met het laatste sikkeltje maan. We naderen de riffen die het begin van Torres Strait aangeven. Heerlijk zondags ontwaken met versgebakken brood en gebakken eitje. De vislijn gaan uit en twee uur later ligt er weer een meter MahiMahi op het achterdek. Vanavond ceviche! En de koelkast gevuld met vis voor vier keer warm eten. De hemel is blauw, de wind neemt af tot 10-15 knopen. Eindelijk gaat de tent omlaag en tuigen we de bimini weer op. Nu tijd voor een zondagse borrel en vanaf nu de komende drie dagen maximaal opletten voor ondiepten, riffen en mogelijk andere scheepvaart.