Dag 13, zondag 25 mei 2014: Gisterenavond laat zagen we ineens een groen lichtje aan de horizon, een schip! Het was de Northstar, waar we ook dagelijks radiocontact mee hebben, een 53 voeter, een snelle jongen. Ze zijn twee dagen na ons vertrokken vanaf de Galapagos. Leuk om uiteindelijk weer eens een AIS signaal op ons schermpje te zien, en inderdaad, het AIS alarm werkt! Ze passeren ons op ongeveer 1 mijl afstand, leuk om even te kletsen over de marifoon. Het zien van ons lichtje was voor hun bemanning het enerverendste wat die dag gebeurde. Bij dageraad verdwijnt het lichtje aan de horizon voor ons, uiteindelijk hebben we het schip zelf dus niet gezien. In alle vroegte hebben we een strike, aan het horen van de ratel is het een grote vis, eindelijk. Maar voor ik bij de hengel ben, heeft het beest zich al bevrijd, de mazzelaar. Het was een echte zondag. Zonnig, stabiele wind van 15 knopen, rustige zee, heerlijk ontspannen zeilen. Om 14 uur vangen we een kleine mahi mahi, en om 16 uur weer eentje, genoeg voor 4 maaltjes. De hengel bergen we even op. We zien twee vogels met een hele lange zwierige staart, elk in een andere kleur. Een blik in ons nieuwe vogelboek en we leren dat het een redtailed en een whitetailed tropicbird zijn.
Aan het eind van de middag repareer ik de bimini die in een hoek begint uit te scheuren.
‘s Avonds eten we een maaltje ceviche van de eerst gevangen vis van vandaag, verser kan niet! Ontspannen gaan we de nacht in, de hemel verlicht door de ontelbare sterren van de melkweg die zich fantastisch mooi aftekent.

Dag 14, maandag 26 mei: weer huishoudelijk actief geweest. Ik heb een brood gebakken en twee bananencakes met de allerlaatste overrijpe bananen. Ik heb yoghurt gemaakt, de kiemen verzorgd. Heel de dag al 20 knopen wind en een zee die steeds knobbeliger wordt, de golven lijken uit drie richtingen te komen. Er was een tropische storm bij Hawaii een paar dagen geleden, zou deze onrustige zee daar het late gevolg van zijn? De bewegingen zijn zo heftig, dat we tot weinig komen. Ik voel me niet lekker bij al die bewegingen en Pieter is ook al niet helemaal fit. ‘s Nachts neemt de wind af, waardoor minder druk in de zeilen terwijl de golven er nog zijn. Kortom, slaande zeilen en een rollend schip. Een onrustige nacht, fijn als het weer licht wordt.

Dag 15, dinsdag 27 mei: Marjon is jarig, gefeliciteerd! Leuk om even een mailtje te sturen. De zee is aardig tot bedaren gekomen gelukkig. Daarnaast ligt om 8 uur de eerste vis alweer aan dek. Dat vieren we met een luxe ontbijt: scrambled eggs, gebakken spek en gebakken tomaat op vers brood. Versgeperst sapje erbij, voila. Wel even een valse start, toen ei nummer 4 verrot bleek, pfff, wat een stank. Hop, heel het bakje overboord en opnieuw beginnen, ach, toch genoeg eieren.
Grappig om te vermelden is het volgende: Pieter meldt dagelijks op een van zijn radio netjes, of we al dan niet een vis hebben gevangen. 8 dagen heeft de lijn uitgelegen en we hebben een score van 7 vissen. Daarmee lopen we ver voor op de andere boten en we worden inmiddels fishingvessel Deesse genoemd! Daar zijn we natuurlijk trots op!
We hebben een heerlijke ontspannen zeildag, fijn, hadden we verdiend na gisteren. Rond 15 uur staat er 2000 mijl op het log, de afgelegde afstand door het water. Over de grond hebben we zelfs al 2200 mijl afgelegd dankzij de stroom mee. Wauw, dat gaat voorspoedig, we denken dat we er drie weken over gaan doen, dat is sneller dat verwacht. Al dagen lang zijn we alles aan het lezen over de Pacific, over de eilanden groepen die we aan gaan doen. Aanvankelijk duizelt het bij het lezen over de Markiezen, de Tuamotus, de Society islands. Over de Cook islands, Samoa, kingdom of Tonga en Fiji. Maar inmiddels beginnen we er een lijn in te zien en vandaag lukt het ons een voorlopig reisplan op te stellen met als aankomst datum in Nieuw Zeeland 1 november 2014, voordat het hurrycane-season begint. We hebben nu een grove schatting op papier hoe lang we waar kunnen gaan blijven. Tjonge jonge, we beseffen weer eens extra hoe bijzonder het is dat we hier zijn en hoeveel moois we de komende vijf maanden gaan zien! Rustig maar weer de nacht in.

Dag 16, woensdag 28 mei: Beetje rollerige nacht gehad, door onrustige zee en niet al te veel wind. We hebben wat meer druk in de zeilen nodig om lekker stabiel te liggen. Maar goed, we klagen niet, tot nu toe heel de reis kunnen zeilen met windsterktes tussen de 15 en 25 knopen. Prachtig natuurlijk. Vandaag was eigenlijk een stabiele dag, niet al te veel wind, 15 knopen ongeveer, een snelheid van zo’n 5 knopen door het water, lekker zonnetje erbij. Lezen, eten, kletsen, wat radio netjes, niets bijzonders te melden. Wel weer zo’n 140 mijl afgelegd, we naderen doel.