P1060159Na twee mooie dagen zeilen vanuit de San Blas Archipel naar Colon, was het spannend binnenvaren in Limon Bay, de entree tot het Panama Kanaal. Overal lagen grote vrachtschepen en tankers voor anker, overal AIS signalen op het scherm van de plotter.

We voeren naar Shelter Bay Marina, voor het eerst sinds Mindelo, Kaap Verden, dat we weer eens betaald in een marina lagen. En we vonden dat heerlijk!

Geen zorgen om het anker, een overvloed aan zoet water uit de tap op de steiger, een perfect restaurantje aan de wal, een jungle om in te wandelen voor de deur en als allerbeste punt: een zwembad! Normaal gesproken ook wifi, maar dat ging plat in de eerste nacht dat wij er lagen door een brand. Maar na vijf dagen was ook dat weer in de lucht.

Per busje gingen we twee keer naar Colon city, vooral voor internet toegang. Heel wat zaken die we moesten regelen, met ons naderend vertrek naar Nederland. Ineens bedenk je nog allemaal spullen die je wilt aanschaffen via internet, want straks op de Pacific is er niets meer te krijgen. We betrokken een lokale agent die alle formaliteiten voor de passage door het kanaal voor ons regelde. Ons schip werd officieel gemeten en gaat nu als 39 voeter door het leven! P1060222Ook werd de datum van onze passage vastgezet op 2 april 2014. We hebben het bewust zo gepland, dat Merel en Adriaan, die dan bij ons op bezoek zijn, deze passage mee kunnen maken, een once-in-your-lifetime ervaring. Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn we zelf als linehandlers met een Belgisch koppel door het kanaal gegaan, om alvast wat ervaring op te doen. Heel nuttig, nu is het een stuk minder spannend als we er straks zelf door heen gaan. Wat een indrukwekkende passage, wat een kracht van het water, wat een technisch vernuft. Wauw! Op de foto hiernaast gaan de laatste sluisdeuren open en zien we het water van de Pacific, een moment waar we even kippenvel van kregen.

Over een paar uur komt de taxi ons halen, op naar de airport. We gaan een kleine week naar Nederland, fijn om wat dingen te kunnen regelen, zoals de reparatie van de watermaker en een bezoek aan de tandarts. Maar vooral leuk om even wat familie en vrienden te kunnen zien, voordat we de Pacific opvaren.

P1060206