Alweer eventjes geleden dat we onze avonturen met jullie deelden. We liggen nu voor anker in een baai 15 mijl van Stockholm vandaan, waar we weer lekker met z’n tweeën aan het nagenieten zijn van het Stockholm avontuur en van de gezelligheid van Ferdy’s aanwezigheid.

In die afgelopen 10 dagen hebben we heel wat moois meegemaakt. Het begon in de Turku archipel, waar de natuur snel een ander karakter kreeg. De eilanden werden hoger, de lucht rook er naar hars en we zagen veel meer zeilboten op het water. Twee nachten voor anker in prima baaitjes en dan een langere dagtocht van zo’n 35 mijl naar Jungfruskär, een van de meest westelijk gelegen eilanden van de Turku archipel, een natuurreservaat, waar we de boot bij veel wind tegen een steiger aan konden leggen. Onderweg erheen zagen we een white-tailed eagle, een beschermde vogel, prachtig gezicht. Door de aanhoudende harde wind, konden we er geen vuurtje maken (mede door het vuurverbod aangezien het al zolang warm en droog was in Finland), jammer, want daar hadden we zo’n zin in. Maar we konden onze worstjes toch nog grillen op de instant-bbq van andere mensen nadat zij gegeten hadden. Leuk om op die manier afscheid te nemen van het prachtige Finland!

De dag erna zijn we bij weinig wind naar de Åland archipel gezeild, waar we enorm benieuwd naar waren. Mooi! Lage eilanden, en vrijwel helemaal verlaten. Tja, wat is dat nou, dat het zo bijzonder maakt? Lastig te benoemen, het is ook gewoon het gevoel, de sfeer die er heerst. Is het de natuur, of de stilte? De verlatenheid, nauwelijks bebouwing? Het lukt ons niet goed om dat ene te benoemen. Maar het was een feit dat we die avond op de eerste rang zaten; we lagen voor anker in een prachtige ruime baai, geen huis te zien, geen andere boot aan de horizon, alleen wij twee en onze Déesse en uitzicht op een van de mooiste zonsondergangen van deze vakantie, zittend onder fleecedekentje en dromend over onze toekomst. Heerlijk! Eerder die avond hadden we de buitenboordmotor op de bijboot gezet, en zijn de omgeving gaan verkennen. Spannend, die tocht over de meren en die nauwe weg volgend tussen de rietkragen door, om vervolgens toch bij het volgende watertje uit te komen, gaaf!

Woensdag 3 augustus, weer strakblauw, zijn we zeilend tussen de eilanden door naar Mariehamn gevaren, de hoofdstad van deze archipel. We vonden een perfect plekje in de haven waar we rond 16 uur aankwamen. Tijdens het verkennen van het stadje, zagen we dat er een kamermuziekfestival bezig was deze week, en na de wandeling en het rondje sauna, zaten we om 19 uur in het plaatselijk kerkje te genieten van een prachtig pianokwartet van Brahms, met cello, viool en altviool; fantastisch professionele musici!

Daarna pizza eten in de haven met uitzicht op de viermasterbark Pommern.

Voor de donderdag hadden we een tee-time om 12.28 uur kunnen reserveren op de kasteelbaan van de Åland-golfbaan, waar we per taxi heen zijn gegaan. We speelden met twee sympathieke mensen die er lid waren, een Ier en een Finse. Een perfecte golfdag, zonnetje, wat wolken, zeebriesje. En wat een mooie baan! Terecht dat deze baan op de lijst van de 100 mooiste Europese banen staat. Moe maar tevreden die avond op hetzelfde plekje als de dag ervoor weer een pizza gegeten, saunarondje (natuurlijk!) en om 22 uur naar een pianoconcert van Liszt. Wat hebben wij een vakantiegevoel!

Tijd voor een nieuwe stap. Op vrijdagmiddag varen we weg uit Mariehamn, met een pittige tocht voor de boeg. Bij 5 beaufort varen we hoog aan de wind naar Zweden, een tocht van dik 30 mijl. Poeh, Echt Zeilen, dat waren we duidelijk niet meer gewend, verwend als we zijn geworden met al die achterlijke wind van de afgelopen maanden. We zijn daardoor wel heel handig geworden met spinnaker zetten en het uitbomen van de fok, even gijpen met heel die handel etcetera. Dit “schuin-zeilen” hadden we duidelijk al even niet meer gedaan. Blij toen we uiteindelijk ons anker konden laten vallen bij Arholmen, een bekende prachtbaai bij de Zweedse kust. De dag erna zijn we er lekker blijven liggen. Met de bijboot naar de kant, en er vervolgens een lange wandeling gemaakt. Wat een mooi bos, vol met bosbessen en frambozen. Daarvan hebben we die middag twee grote bakken geoogst. ’s Avonds hadden we de houtgestookte sauna die er was kunnen boeken (echt afkoelen in water van 18 graden) en verder niets meer gedaan. Heerlijk.

Zondag de zevende augustus begon strakblauw, maar de wolken pakten snel samen en zoals voorspeld ging het regenen. Daarom zijn we vroeg naar Graddö gevaren, waar we die avond Ferdy verwachtten. In de middag was de lucht gitzwart en de regen kwam met bakken tegelijk naar beneden. Voor het eerst sinds een maand in Zweden, de boeren waren er blij mee! En wij zaten knus binnenboord te lezen.

Om 19 uur werd het droog en om 20 uur stond Ferdy op de steiger. Gezellig!!!

Die avond nog weggevaren naar een baai om er voor anker te gaan, wat niet makkelijk bleek door al de waterplanten op de bodem. Toen de wind die avond flink opstak, sloegen meerdere andere boten van hun anker, wat tot veel onrust leidde in de baai, geroep vanaf de kant, gezwaai met zaklampen, iedereen in de weer met lijnen naar de kant. Heerlijk dat wij zo’n betrouwbaar anker hebben.

Pieter had voor de dagen dat Ferdy aan boord zou zijn een tochtplanning gemaakt met als doel Stockholm. Helaas zuidwesten wind, precies daarvandaan waaiend waarheen wij wilden gaan. Deels gezeild, deels gemotord, tochtje door de Zweedse scheren en na 16 mijl met achteranker en neus naar de kant aangelegd in beschut baaitje, waar nog 7 andere boten lagen. Die avond in het zonnetje kunnen barbecueën op de rotsen; wat lagen we daar heerlijk, midden in de natuur.

De dag daarna zijn we naar Vaxholmen gevaren, een wat onrustig haventje, en de dag daarna kwamen we tegen 12 uur aan in Stockholm. Helaas hadden we regen bij binnenkomst, dikke grijze wolken boven de stad, maar toch indrukwekkend om de stad te zien vanaf het water, overal grootse gebouwen met levendige kleuren. De Vasahaven, die meerdere mensen ons hadden geadviseerd was klein en knus, prima gelegen in het centrum van de stad. Vlak naast het Vasa-museum, ideaal om de middag daar door te brengen terwijl het buiten regende. In de namiddag was het droog en konden wij door het oude stadscentrum slenteren, genietend van een kop koffie en allerlei designwinkeltjes. De avond lekker aan boord doorgebracht, met fijne gesprekken en een potje skip-bo, waarbij Pieter weer heeft gewonnen ;)

Vandaag is het donderdag 11 augustus. Vanochtend zijn we door de markthallen gelopen, hebben onze ogen uitgekeken in de designzaken, soms konden we het toch niet laten wat leuks te kopen. Daarna naar het museum voor moderne kunst gegaan en dan terug naar de boot. Om half 5 vertrok Ferdy met de tram richting station en vliegveld, snik. Supergezellige dagen gehad met hem aan boord! Wij zijn daarna meteen vertrokken, hadden zin de natuur weer in te gaan. Inmiddels hebben we alweer 15 mijl gevaren en liggen voor anker in een beschutte baai met nog zo’n 30 andere boten. Heerlijk, de rust van de natuur en knus binnen zittend een stukje schrijven, wetend dat het buiten nu 14 graden is. Morgen verbetert het weer, het gaat weer naar de 23 graden met zon. Ook al voelen we duidelijk dat we begonnen zijn aan de terugreis, we zijn van plan nog iets moois te maken van de drie weken die nog komen gaan, en lekker zomers weer zal ons daar vast bij gaan helpen!

Zie de fotomappen “Åland en Arholmen” en “Zweden met Ferdy”