We liggen in een van de havens van Helsinki, in afwachting van de komst van Mieke, Pieters zus, die een week met ons mee gaat varen, gezellig! Leuk om weer eens een update op de site te plaatsen, we kijken namelijk terug op een heerlijke ontspannen week, een soort van vakantieweek binnen onze vakantie. Precies waar we zin in hadden, na alle drukte van St Petersburg en het groepsgebeuren.

Het laatste verhaal was geschreven terwijl we aan een steiger in een stille baai lagen. Daarna zijn we een soort niemandsland binnengevaren. We vonden ergens tussen al die eilanden een perfect gelegen beschutte baai, waar we voor anker zijn gegaan om er vervolgens twee nachten te blijven. Alleen maar natuur om ons heen. Gezwommen, gelezen, boot gepoetst, al het polyester glimt weer en zelfs de stootwillen zijn blinkend schoon. Natuurlijk buiten ontbijten, lunchen en avondeten, vaak mooie zonsondergangen. Zonsopkomsten maken we niet mee, we zijn niet meer van die ochtendmensen tegenwoordig. Om daarentegen tot 2 uur ’s nachts door te lezen of filmpje te kijken is geen straf, zeker niet omdat het pas zo laat donker wordt. Sinds deze weken is er na elf uur ’s avonds weer een lampje nodig bij het lezen.

Op maandag 18 juli zijn we met stralend weer een stuk westelijker gezeild, naar een bekende plek, namelijk daar waar de golfbaan van Rönnas is. De steiger was helaas al bezet, dus dan maar voor anker in mooie baai. De volgende dag zijn we per bijboot naar de steiger gevaren, met golftassen aan boord, om een rondje te lopen op de baan. Samen met twee Finse mannen de eerste drie regenachtige holes doorstaan, waarna het weer verbeterde en we nog 15 prima holes liepen. Hoera, dit keer plus 4 ballen geëindigd, ongekend! Dat vieren we met een biertje, een broodje en een rondje sauna.

Daarna bootwaarts en op weg naar nieuw mooi plekje. We hadden op de kaart 12 mijl verderop een heel mooi plekje gevonden, en in het echt was het nog mooier. Een soort binnenwater op zee, helemaal afgeschermd met eilanden (Lilfjärden). Er lagen dan ook meerdere bootjes. We zijn er voor anker gegaan en om 23 uur met de bijboot naar de kant om er een nachtelijk vuurtje te maken en wat worstjes te grillen.

De volgende dag zijn we na uitgebreid ochtend zwemmetje (het water is dus echt 23 graden, zo lekker!) weer op pad gegaan en ook nu vonden we een mooie plek (Bredholmen), waar we met het neusje naar de kant en achteranker uit konden aanmeren. Zo goddelijk, om bovenop een rotsblok in de zon, midden in een bos op je eigen eiland te zitten lunchen. Daarna hebben we wel een kilo bosbessen geplukt, die later die dagen in pannenkoeken en cake werden verwerkt. Toen we die avond een volleerd kampvuur hadden gebouwd en worsten aan het grillen waren op de restanten ervan, kwam er een Finse familie bij ons zitten, leuke mensen met twee prachtige hoogblonde kinderen van rond de tien jaar oud. Erg gezellige avond gehad samen. En zo grappig toen we ze 4 dagen later 40 mijl verderop in Helsinki in een bootwinkel weer tegen kwamen!!

Langzaamaan naderden we Helsinki, maar eerst nog een tussenstop in een baaitje (Pirttissaari). Wat een mooi leven, steeds een stukje varen te midden van indrukwekkend mooie natuur, mooie luchten, geurend naar dennenbomen, ergens voor anker te gaan of aan te leggen, en daarna weer de rust te laten neerdalen, lezen, zwemmen, beetje zonnen of prutsen aan de boot. Inmiddels al heel wat gelezen. En mede daardoor heel wat bijgeleerd, over alle landen die we hebben bezocht, over hun cultuur en geschiedenis. Daardoor wordt het nu een stuk makkelijk om eindelijk “In Europa” te lezen van Geert Mak. Dit Oostelijk deel van de geschiedenis van de voorgaande eeuw was altijd ver-van-ons-bed-show, maar dat hebben we door deze reis ons toch mooi eigen weten te maken. Iets wat ons voor altijd zal bijblijven!

Vrijdag de 22ste juli zijn we in Helsinki aangekomen na een tocht via de toeristische route. Naarmate we de stad naderden, zagen we steeds meer bootjes op het water, tot het uiteindelijk haast een gekkenhuis werd. Je moest enorm goed uitkijken voor de naderende ferry’s, zeiljachtjes en motorbootjes, die van alle kanten kwamen en plots tussen de eilandjes opdoken. Blij uiteindelijk dat we onze haven hadden gevonden. Rob, de Nederlandse havenmeester, verwelkomde ons en gaf ons meteen een rondleiding. Prachthaven aan een eiland, met elk kwartier een ferrietje naar het vasteland, voor 20 euro per nacht inclusief gebruik van sauna, wasmachine en stroom. Mooi! Elke avond dus de sauna in en inmiddels 5 wasjes gedaan. In de 2 maanden dat we op weg zijn, hebben we pas 2 keer de was hoeven doen, heerlijk, zo’n huishouden wat nauwelijks tijd kost. De eerste indrukken van Helsinki zijn leuk, dat hebben we weer gevierd met een paar goede glazen Freixenet op een terrasje, onze volgende stad bereikt! Inmiddels alweer wat meer van deze stad gezien, hartstikke leuk! Wat een gemoedelijke sfeer hier op straat, overal zitten mensen, in groepjes op het gras, te picknicken en te kletsen. Overal live-muziek op straat. En wat een prachtige warenhuizen, soort galerieën met allerlei kunst. Finland staat dan ook bekend om z’n prachtige design, wereldberoemd. Maar rondlopen op de rommelmarkten en groentemarkten is ook een feest. Fietsend is hier alles prima te doen. Zometeen weer de stad in, nog wat shoppen en dan Mieke van het station ophalen. Vanavond staat er verse zalm van de bbq op het menu.

Voor foto’s, zie een nieuwe map ” Finland drie”