Dinsdag 14 juni,

we hadden een heerlijke zeildag, 72 mijl afgelegd bij 5 beaufort, schuin van achteren, we gingen als een speer. We werden verwelkomd door de havenmeester van Kuressaare en de havenbar bleek open, het eerste echte leven wat we in een haven tot nu toe vonden, blijkbaar begint het seizoen te naderen. Dus meteen een halve liter bier besteld. Die avond echt heerlijk uit eten, bij restaurant Vinotheek, de lamsrack was lekker, maar de bijpassende wijn was goddelijk, hmmmm….

Dag erna 18 holes gegolfd op baan vlak bij de haven, een championshipcourse, prachtig aangelegde baan! Echt van genoten, onder bewolkte hemel. Die avond hebben we nieuwe St Petersburg-gangers ontmoet, van de Bellefleur, gezellig avond samen gedeeld.

De dag erna hebben we wat rondgefietst, gewandeld in het bos waar de wilde orchideeën groeien, boodschappen gedaan, borrel gedronken met oude bekenden. Lekker luieren, lezen tot diep in de nacht, vakantiegevoel.

We wisten dat het zou gaan regenen, dus die vrijdag hebben we lekker in onze boot geschuild, met de regen vol op de tent, gezellig om dan binnen te zitten. Eind van de middag even opgewarmd in de sauna van de haven en die avond smullen van zuurkool, aardappelpuree en vers gedraaide gehaktballen met knoflook, perfect bij dit weer.

Zaterdag 18 juni, Stefan zou die middag aankomen. Om 6 uur die ochtend vertrokken uit de haven, en tegen verwachting in weer de hele dag kunnen zeilen. We kwamen om half vier aan in de haven van Virtsu, waar Stefan een kwartier eerder was aangekomen, wat een timing! Hij kon de lijnen aanpakken bij het aanleggen. Vreselijke haven, puur functioneel, niets te beleven. Dat hebben we gecompenseerd met een gezellig avondje en fles bubbels. Zondag zeiltocht naar Haapsalu, waar we Hella zouden oppikken. Ondanks het slechte weer, dikke grijze luchten en soms pittige buien, was het weer mooi varen, 42 mijl. We hadden een soort Waddenzee-gevoel, ondieptes, boeienlijnen volgen, overal eilanden, alleen geen stroming. Toch bijzonder om in de nevelen de eilanden te zien liggen. Haapsalu haven bleek heel sfeervol, binnen brandde de openhaard, het bier was er koud, de faciliteiten perfect en dat alles voor 10 euro! Een half uur na aanleggen kwam Hella aangelopen met alle spullen voor 1 week in 1 kleine weekendtas, chapeau! Stadswandeling door t stadje was de moeite waard, mooie houten huizen in deze oude badplaats, veel water natuurlijk en een oud kasteel met bijbehorende legendes. We werden door onze opstappers mee uit eten genomen, en hoewel de wijn niet was om over naar huis te schrijven, was de sfeer leuk en de bediening schattig.

Vandaag een tocht van 22 mijl gemaakt naar het dorpje Dirhami, weer perfect zeilweer qua wind en zo, en de grijze wolken, zwanger van de vele regen, zorgen voor mooie luchten, vooral als de dikke buien over andere zeilboten heentrokken en wij weer even in de zonneschijn baadden. Tja, je moet het toch van de zonnige kant bekijken. Jammer dat het nou net deze week wat minder weer is. Maar we gaan er sowieso iets moois van maken met als slotaccoord het vieren van Midzomernacht in Tallinn.