Van Noordzee naar Oostzee

Vrijdag 27 mei 2011, Laboe, Oostzee

Precies een week geleden dat we ons werk afrondden. Het aanvankelijke gevoel van onwerkelijkheid heeft inmiddels plaatsgemaakt voor het besef dat we heel lang vakantie hebben. Heerlijk.

Hoe is onze aftrap geweest? Dus niet door meteen naar Friesland te vertrekken die zondag vorige week. Ook maandag zijn we gewoon in de box blijven liggen door de harde wind. Dinsdagochtend waren we er klaar voor, de trossen gingen definitief los.

In drie uur varen waren we bij de Kornwerder sluizen, vaarwel IJsselmeer. Vastgelegen aan de remmingswerken wachtten we op het gunstige tij en daar gingen we, de Waddenzee op. Eerst flink opboksen tegen wind en stroom richting Vlieland, maar algauw kon de motor uit. Met uitgaand tij spoelden we het Stortemelk op, wat ons eerst enorm meeviel. Door onzorgvuldig voorbereiden kwamen we toch op te ondiep water, waar de golven enorm steil werden, en we weer even op onze nederige plek werden gezet, de zee is de baas!

Maar goed, het roer om richting oosten, en alles werd weer rustig, met de wind van achteren en alleen het fokje uit richting Duitse Bocht. Prima nacht op zee gehad. De dag erna het grootzeil erbij, fok uitgeboomd en zo spoelden we met ingaand tij met ruim 9 knopen over de grond de Elbemonding in, voorbij Cuxhaven tot aan het sluizencomplex bij Brunsbüttel. Daar konden we meteen meeschutten, weliswaar naast zo’n enorm zeeschip, wat voel je je dan klein.

Na het schutten de haven ingevaren en die nacht diep diep geslapen. Donderdag bij 20 graden in T-shirtje het Kielerkanaal doorgetuft, allebei al een boek uitgelezen. Die nacht voor anker in een prachtige baai. Vandaag enorm veel wind, zeker 6 beaufort met uitschieters tot diep in de 8 in buien, dus besloten de sluizen te passeren en hier in Laboe te stoppen, een haventje in het Kielerfjord, op de Oostzee gelegen. Hoera, we zijn er! Buitenlucht en water zijn hier 14 graden, nog geen kwallen gezien.