Rokjes-weer op Bornholm.

Laboe in het Kielerfjord was leuk, maar we wilden verder. ’s Ochtends nog van die echte duitse broodjes bij het havenkantoor kunnen kopen en om negen waren we alweer aan het varen. Aanvankelijk windkracht 5, we gingen als een speer door het water met een dikke zuidwesten wind van achteren. Tot begin van de middag een zonnetje erbij, heerlijk. Door de Fehmarnbelt, boven Duitsland langs, onder Denemarken door. Wat kruisende ferry’s, twee keer de scheepvaartroutes overgestoken en dan linea recta richting Bornholm, het meest oostelijk gelegen Deense eiland. Inmiddels was de lucht betrokken, nog steeds veel wind en een prima koers, met grootzeil aan de ene kant, gezekerd met bulletalie, en uitgeboomde fok aan de andere kant. In de avond ging het zachtjes wat regenen. Niet echt fijn met wind van achteren. Dus besloten we de buitentent op te zetten, wat een goed idee! Prima nacht gehad, beschut tegen wind, regen en kou. Zondag weer een voorzichtig zonnetje erbij, iets minder wind, maar uiteindelijk tegen drie uur in de middag Bornholm bereikt, 165 mijl, heel het stuk zeilend gedaan. 1 minpuntje; geen vis gevangen! Wel de hele zondag de lijn buiten gehad, maar waarschijnlijk is het water toch nog te koud, 11,5 graden Celsius, de vissen willen ieder geval niet bijten.

In de haven liggen wat Duitse boten met groepen mannen aan boord, die het hoorbaar gezellig hebben. Met z’n allen kijken ze hoe die vrouw aan het roer die boot in een box wil varen. Wij hebben heimelijk pret als het weer perfect gaat, zonder geschreeuw en gedoe zoals we dat vaak genoeg zien gebeuren bij andere zeilers. In de loop van de avond komt de rest van de Duitse armada van tupperware boten binnen, blijkbaar een mannenuitje. Overal aan dek luidruchtige groepen bijeen. Als het ’s avonds kouder wordt verdwijnt de pret naar onderdeks, en wij slapen heerlijk bij. Maandagochtend is het stralend blauw. Als wij buiten zitten te ontbijten zien we de Duitse feestvierders een voor een met zichtbaar zwaar hoofd naar de douchehokjes lopen, met onder de ene arm een handdoek en toilettas en in de andere hand een vuilniszak, vrijwel alleen gevuld met lege blikjes. Even opfrissen voor de terugtocht….

Pieter poseert op verzoek van Monique om zijn stoere 7 dagen baard te showen. Sexy hoor!

Vandaag is het rokjes-weer op Bornholm. Strakblauwe lucht en een zonnetje dat al echt warmte geeft, het is 18 graden. Het blijft altijd leuk de verbaasde blikken van medezeilers te zien, als we eerst de vouwfietsjes uitladen, die we in 12 seconden kunnen uitklappen, en vervolgens met de golftassen naar buiten komen. Hop, daar gaan we, tas op de rug en fietsen maar. De plaatselijke golfcourse is maar 5 kilometer verderop, een prachtige fietstocht, wat is het hier groen! We kunnen meteen terecht, en nog voor tienen hebben we afgeslagen. We genieten enorm van deze natuurlijke baan, ontelbaar veel fluitende vogels en overal bloemenpracht. Niet alleen de bomen staan in bloei en waait de bloesem door de lucht als confetti, maar overal zie je vergeet-mij-nietjes, bloeiend klaver en madeliefjes. Ongelooflijk om in mei ergens op een eiland in die koude Oostzee in rokje en polo in de zon te lopen!!

Het biertje na die 18 holes smaakt natuurlijk geweldig. Die middag maken we nog een fietstocht langs de kust. Overal zijn fietsroutes uitgezet, en die van vandaag ging dwars door het bos, over prima onderhouden paden, met af en toe een blik over zee. Als we langs een rokerij-in-werking komen, bieden we geen weerstand en voor we het weten zitten we aan een vers gerookte haring met grof zout en radijs, een plaatselijke lekkernij, met natuurlijk een glaasje wit erbij.

Weer thuis lekker heet douchen en nu zijn we ons aan het opmaken voor een barbecue aan boord in de avondzon. Morgen wordt het 23 graden en weer zonovergoten. Lente op Bornholm, we praten er graag over mee.